Mollivoitoinen syksyn sävel

Vaikka lämpömittari on osoittanut viime päivinä lähes hellelukemia, syksy on itse asia jo pitkällä. Opiskelijat ovat palanneet opintojensa äärelle, hallituksen budjettiriihi on jo pidetty, hirvenmetsästys alkaa runsaan viikon kuluttua. Kohta on aika vaihtaa talvirenkaat, pakata uikkarit ja golfvarusteet pois ja kaivaa sukset ja luistimet esiin. Näennäisesti Suomi noudattaa tuttua vuoden sykliä, mutta jokainen meistä tiedostaa, että olot ovat kaukana normaalista.

Vuosi 2020 voidaan syystä kutsua koronavuodeksi. Pandemia, joka nosti päänsä Suomessa kevättalvella, on edelleen suurin uhka tavallisten kansalaisten terveydelle ja lisääntyvässä määrin myös heidän toimeentulolleen. Punavihreä hallitus Sanna Marinin johdolla on valtavan paineen alla toiminut tähän saakka mallikkaasti. Tuleva talvi koittelee kuitenkin koalition kestokykyä. Saapa nähdä, kuinka helposti ensi huhtikuun vaalit voidaan viedä onnistuneesti läpi, etenkin jos koronauhka pahenee.

Olemme ilmeisesti nyt pandemian toisen vaiheen alussa ja se asettaa suuria haasteita koulunkäynnille, työnteolle ja tavalliselle sosiaaliselle kanssakäymiselle. Säynätsalosta, Jämsästä ja Lahdesta olemme kuulleet lähinnä huonoja uutisia. Suomi seisoo taas kerran ison rakennemuutoksen edessä. Nyt kokeillaan uusia keinoja auttaa ihmisiä työllistymään ja satsataan runsaalla kädellä digitaalisuuteen ja uusiin nouseviin kiertotalousystävällisiin toimialoihin. Näistä haasteista ja kehityssuunnista lisää muualla tässä lehdessä.

Kotikaupunkimme Jyväskylä on myös talousahdingossa. Vaikka kaupungin vetovoima on edelleen huippuluokkaa ja koronaviruksen tuomat lisäkustannukset ja veronmenetykset katetaan valtion lompakosta, olemme tänä syksynä valitettavasti tuntuvien sopeutumistoimenpiteiden edessä. Paineet kohdistuvat ensisijaisesti ei-lakisääteisiin palveluihin. Talousvaikeuksien ja Hippos-hankkeen sakkaamisen lisäksi kaupungin päättäjät joutuvat nyt varsin poikkeuksellisesti punnitsemaan myös tilannetta, jossa näkyvä kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen on vangittu todennäköisin syin Pekka Katajan murhan yrityksestä. Elämme todella ihmeellisiä aikoja.